לפי סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שדגם יותר מ – 3.5 מיליון עובדים בישראל כ – 46% מהמועסקים חווים מתח או לחץ נפשי במהלך עבודתם.
מהם המקצועות המלחיצים ביותר בישראל?
על פי הסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה דווקא האקדמאים אשר נמצאים בראש טבלאות השכר חווים מתח או לחץ נפשי בתדירות גבוה, כאשר על פי הנתונים כ- 19% חווים לחץ נפשי לעיתים קרובות וכ – 34% חווים לחץ נפשי מפעם לפעם.
המקצועות המלחיצים ביותר בישראל הם אחיות (75%), מורים בבי"ס יסודי (66%), רופאים ועורכי דין (65%), מנכ"לים ומנהלים (61%).
על פי ד"ר שרית פוני, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת בעלת PHD בפסיכולוגיה ו – M.A בפסיכולוגיה חינוכית – יישומית, מצבי לחץ (סטרס) הם חוויה סובייקטיבית אשר משתנה מאדם לאדם. לדוגמא, עבור אדם אחד פיטורין מהעבודה יכולים להיות משבר אישי אשר מאיים על בריאותו אך עבור אדם אחר, אירוע דומה יכול להוביל לשינוי, הנעה לפעולה והזדמנות מקצועית.
על פי ד"ר שרית פוני, פעמים רבות, לחץ נפשי יכול להוביל לכאבי בטן, צמרמורות, כאבי שרירים (צוואר וגב) וכמובן לחרדות, דיכאון או תחושת תסכול בלתי נגמרת.
שוטרים, סוהרים וכבאים – חוששים לבריאותם!
הסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בדק לא רק את רמת הלחץ הנפשי והמתח של העובדים אלא גם את רמת הביטחון והבריאות הפיזית שלהם.
לפי הסקר כ- 5% מהעובדים חשים כי בריאותם או ביטחונם בסכנה כתוצאה מעבודתם, 15% מהם חשים כך במידה מסוימת ו – 67% מהם אינם חושים כלל כי הם נמצאים בסכנה כלשהי.
מנתוני הסקר ניתן לראות כי רמת הביטחון והבריאות תלויה במקצוע ובהשכלת העובד. בין המקצועות המסוכנים ביותר ניתן למצוא שוטרים, סוהרים וכבאים (62%), אחיות (60%) ונהגים (51%). בקרב בעלי משלח יד אקדמאי רק – 13% מרגישים כי עבודתם פוגעת בביטחונם או בבריאותם.
המאמר נכתב בשיתוף עם ד"ר שרית פוני, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת בעלת PHD בפסיכולוגיה ו – M.A בפסיכולוגיה חינוכית – יישומית אשר מעניקה טיפול אישי, זוגי או משפחתי בפרדס חנה כרכור.