על פי החוק היבש, יחסי מרות מוגדרים כמערכת יחסים בהם לצד אחד יש שליטה, השפעה וסמכות עקיפה על הצד השני. על פי הפסיקה הנוכחית בבתי הדין לעבודה, אם מערכת היחסים בין הצדדים הופכת למינית היא עשויה להיכלל במסגרת החוק להטרדה מינית אלא אם הצד החזק יוכיח שמדובר בהסכמה אמיתית, הדדית וחופשית למערכת היחסים שנוצרה בין הצדדים.
משרד עו"ד מימון פאר עוסק בייצוג עובדים ומעסיקים בבתי הדין לעבודה בפריסה ארצית. הניסיון הרב שצברנו בתחום דיני העבודה מאפשר לנו לנתח את הסיטואציה בעיניים משפטיות, ליצור אסטרטגיית פעולה שמותאמת לצרכים שלך ולנהל את ההליך מתחילתו ועד סופו על להשגת היעד הרצוי. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-2567190 ונשמח לעמוד לרשותך.
מתי מערכת יחסים מינית בעבודה תיחשב לניצול יחסי מרות?
לכאורה, מערכת יחסים מינית אשר מתרחשת במסגרת העבודה בין שני אנשים בוגרים היא התנהגות נורמטיבית לחלוטין, אך על פי הפסיקה הנוכחית בבתי הדין לעבודה במקרים בהם מדובר במערכת יחסים מינית בין בעל מרות לכפופה לו (או להיפך, בין בעלת מרות לכפוף לה) מדובר בקשר לא שוויוני אשר עלול להיכלל במסגרת החוק להטרדה מינית (הטרדה, מעשים מגונים, עבירות מין וכדומה).
על פי הפסיקה הנוכחית בבתי הדין לעבודה, הקשר בין הצדדים אינו שוויוני כיוון שבעל המרות יכול לקבוע את תנאי העבודה, התמורה, מעמדו ותנאיו של הכפוף לו.
בעת ברור סוגיית יחסי המרות בין הצדדים, בית המשפט בוחן את הפרמטרים הבאים:
- פערי כוח – ככל שפערי הכוח בין הצדדים גדולים יותר, כך תתחזק הטענה לניצול יחסי מרות בעבודה – ולהיפך.
- הפרש גילאים – ככל שהפרש הגילאים בין הצדדים גדולים יותר, כך תתחזק הטענה לניצול יחסי מרות בעבודה – ולהיפך.
- יכולת ההשפעה – ככל שיכולת ההשפעה של הצד החזק על הצד החלש גדולה יותר, כך תתחזק הטענה לניצול יחסי מרות בעבודה – ולהיפך.
- יוזם מערכת היחסים בין הצדדים – אם הצד החזק יזם את מערכת היחסים מול הצד החלש, כך תתחזק הטענה לניצול יחסי מרות בעבודה – ולהיפך. בנוסף, בית המשפט יבחן את מהות מערכת היחסים בין הצדדים (קשר רציני, יחסי מין מזדמנים וכדומה) וככל שהקשר רופף יותר, כך תתחזק הטענה לניצול יחסי מרות בעבודה – ולהיפך.
לסיכום, מערכת יחסים מינית בעבודה עלולה להיכלל במסגרת החוק להטרדה מינית אלא אם הצד החזק יוכיח שמדובר בהסכמה אמיתית, הדדית וחופשית למערכת היחסים שנוצרה בין הצדדים.