דמיינו שאתם מגיעים בוקר אחד לעבודה, אך במקום למצוא את המפעל, המשרד או החברה פתוחה אתם מוצאים פתק שעליו רשום "סליחה, העסק נמצא בפשיטת רגל, תודה על כל השנים שעבדנו ביחד" – לפי פורטל חדשות חיפה, זה בדיוק מה שקרה לאהוד (שם בדוי) אשר הגיע לעבודה במשרד בדיוק כמו בכל יום.
אתם יכולים לדמיין מה אתם הייתם עושים במצב כזה? איך הייתם מתנהגים ומה חשוב לעשות עכשיו?
מה עושים בעת פשיטת רגל של מעסיק?
לפי עו"ד ארז בורג, עורך דין פשיטת רגל, אשר מתמחה בדיני חדלות פירעון המקרה הנ"ל הוא לא חד פעמי. בשנים האחרונות אנו עדים למשברים עסקיים רבים אשר מובילים לכך שביום אחד העובדים מגלים כי מקום עבודתם נמחק מן המפה.
עובדים שכירים אשר עבדו תחת מעסיק אשר נכנס להליך פשיטת רגל או תחת חברה אשר נכנסה להליכי פירוק חברה בע"מ מוגנים במסגרת חוק הביטוח הלאומי (פרק ח' – ביטוח זכויות עובדים בפשיטת רגל ופירוק תאגיד) וזכאים לקבל מהביטוח הלאומי את התשלומים הבאים:
- שכר – שכר עבודה שהמעסיק או החברה נשארה חייבת לו.
- פיצויי פיטורים – פיצויי פיטורים שלא הופרשו לחיסכון הפנסיוני של העובד (קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל).
- חיסכון פנסיוני –תשלומים חודשיים לחיסכון הפנסיוני של העובד, אשר לא הועברו על ידי המעסיק/החברה.
חשוב לציין, כי סכומי הזכאות מוגבלים בחוק ועומדים בשנת 2018 על 112,762 ₪ בלבד. עובדה זו פועלת נגד העובדים הבכירים, הוותיקים והחזקים יותר אשר בעלי הכנסה גבוהה מן הממוצע במשק.
מי זכאי לפיצוי מהביטוח הלאומי?
על מנת לזכות בפיצוי מהביטוח הלאומי, העובד השכיר נדרש לעמוד בתנאים הבאים:
- צו בית המשפט – העובד נדרש להחזיק בצו לפירוק חברה או צו פשיטת רגל מטעם בית המשפט המחוזי.
- נאמן מטעם בית המשפט – פרטי תביעתו של העובד השכיר צריכים להיות מאושרים על ידי הנאמן אשר מונה למעסיק/החברה מטעם בית המשפט המחוזי.
לסיכום, במידה והמעסיק או החברה שעבדת בה קרסה מסיבה כלשהי (הסתבכות עסקית, מעילה, משבר פיננסי וכדומה) בהתאם לחוק הביטוח הלאומי אתה זכאי לפיצוי כספי עד לתקרה בחוק. מומלץ בחום, להיעזר בשירותיו של עורך דין לדיני עבודה אשר יוכל לייעץ, לייצג ולממש את זכויותיך מול המעסיק/החברה או הביטוח הלאומי.
משרדינו מתמחה בייצוג עובדים ומעסיקים בבתי הדין האזוריים לעבודה בפריסה ארצית, לקבלת שירות משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב –072-2567190.